Διακόσμηση κρεοπωλείου στη Χασιά
07
Aug

An original butcher shop in Hassia

An original butcher shop in Hassia

A new approach to the design, renovation and construction of the butcher shops is dared by Innovo constructions, combining traditional with modern, functional with aesthetics.

Hassia, famous for its meats, is a traditional settlement at the foot of Mount Parnitha. An important challenge was the smooth integration of the store into the wider residential complex but also the uniqueness of its character. After extensive research and study, the central idea was conceived: the creation of a sophisticated butchery with agricultural elements, technologically advanced and fully harmonized with the surrounding environment. The dominant elements would be wood and stone, while metal, as a material of strength, would be used to support and transport the products. DESIGN

The design and construction of the shop started from the concrete stage, so there was a great deal of freedom in the arrangement and decoration of the spaces. Through constant communication with the owner it became clear that priority was to be given to the equipment of the store, the apparent handling and maintenance of the meat, the cleanliness and hospitality of the premises. Making the innovation in the layout of the space, the bench behind which the butcher usually works disappears, creating a single space where the customer is able to make eye contact with the meat in the butcher’s shop windows, pick it up and oversee its slicing. .construction of a butchery Moving on to the interior design of the butcher shop, it is apparent that it is divided into 3 areas: the outdoor space, the main shop and the cooling room. Refrigerators are the major retail and wholesale tool, giving them almost half the space where modern butcher equipment was installed.

Having secured the functionality from eiskalt SA, the individual study of the elements of the rest areas has always started with the central idea in mind. Drawing attention to the flow of the meat, a state-of-the-art heavy duty steel structure, stainless steel columns and orbits were installed, with 2 sockets facing the store. For the exterior housing modern awning is used, which is collected in the center of the roof. The transparency of the processing and storage of the products was highlighted in bright yellow (natural) light, so as not to alter the appearance of the meat in the stainless steel glass windows, creating a single space where the customer could interact with the meat, to choose it and oversee its cutting.

Βutcher shop HassiaThe light from the spots at the bottom of the storefront shows the store expanding onto the cobblestone walkway inviting the passerby to get in. Also behind the wooden paneling there is a RGB led film, highlighting the store’s entrance and the choice of color depending on the occasion. From an aesthetic point of view, since the main store is relatively small, the main aim was to integrate it visually with the exterior. The concrete and the metal pillars are nowhere to be seen, as they are surrounded by dark varnished walnut and walnut wood paneling beams. The reception, located in the center of the shop, is made of light wood with a stone back. The intense lighting in this section, in comparison to the rest of the store, enhances the sense of closeness by inviting the customer to take a brief look at the products and the space.

Custom-made pendant lamps are combined with spotlights to diffuse light throughout the room, according to the lighting design. The rustic mood of the entire composition is enhanced by the stacking of the logs that stand in front of the nearly 4-meter-long entrance wall, with a metal frame to support them. FINAL OVERVIEW Creating a reference point for meat is now a reality. The passer-by crossing the large square in front of the corner butchery has direct contact with its interior, studying its processes and decoration. The identity of the store is visible from afar, while its original design enables it to become widely known.

Προχωρώντας στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων του κρεοπωλείου γίνεται εμφανές ότι χωρίζεται σε 3 τομείς: στον εξωτερικό χώρο, στο κυρίως κατάστημα και στο χώρο ψύξης. Τα ψυγεία αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο λιανικής και χονδρικής πώλησης, για αυτό τους δόθηκε έκταση ίση σχεδόν με το μισό κατάστημα, όπου εγκαταστάθηκε σύγχρονος εξοπλισμός κρεοπωλείου. Έχοντας εξασφαλισμένη τη λειτουργικότητα από την eiskalt α.ε., άρχισε η επιμέρους μελέτη των στοιχείων των υπόλοιπων χώρων πάντα με γνώμονα την κεντρική ιδέα. Εφιστώντας την προσοχή στη διακίνηση του κρέατος τοποθετήθηκε μια βαριά κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας από μεταλλικές κολώνες, inox στηρίξεις και τροχιές, με 2 υποδοχές στην όψη του καταστήματος. Για τη στέγαση του εξωτερικού τομέα γίνεται η χρήση σύγχρονης τέντας, η οποία μαζεύει στο κέντρο της οροφής. Η διαφάνεια της επεξεργασίας και της φύλαξης των προϊόντων τονίστηκε με έντονο κίτρινο (φυσικό) φωτισμό, ώστε να μην αλλοιώνεται η όψη του κρέατος στις γυάλινες ανοξείδωτες βιτρίνες, δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο όπου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε οπτική επαφή με το κρέας, να το διαλέξει και να επιβλέψει τον τεμαχισμό του.

Το φως από τα σποτ στο κάτω μέρος της όψης του καταστήματος δείχνουν σα να επεκτείνεται το μαγαζί πάνω στον πεζόδρομο από κυβόλιθους καλώντας τον περαστικό να μπει μέσα. Επίσης πίσω από την ξύλινη επένδυση των κολώνων έχει περαστεί ταινία led RGB, τονίζοντας την είσοδο του μαγαζιού και δίνοντας την δυνατότητα επιλογής χρώματος ανάλογα με την περίσταση. Από αισθητικής άποψης, καθώς το κυρίως κατάστημα είναι σχετικά μικρό, βασική επιδίωξη ήταν η οπτική ενοποίησή του με το εξωτερικό τμήμα. Το μπετό και οι μεταλλικές κολώνες δεν γίνονται πουθενά εμφανή, καθώς περιμετρικά οι χώροι ντύνονται με σκούρα λουστραριστή καρυδιά και τα δοκάρια από ξυλοεπένδυση καρυδιάς. Η reception, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του μαγαζιού, γίνεται από ανοιχτόχρωμο ξύλο με πλάτη από πέτρα. Ο έντονος, σε σχέση με το υπόλοιπο κατάστημα, φωτισμός σε αυτό το τμήμα ενισχύει την αίσθηση της εσωτερικότητας, καλώντας τον πελάτη κοντοσταθεί για να μελετήσει τα προϊόντα αλλά και τον χώρο. Τα κατά παραγγελία κατασκευής κρεμαστά φωτιστικά συνδυάζονται με τα σποτ οροφής ώστε να διαχέεται το φως σε όλο το χώρο, σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού. Η ρουστίκ διάθεση όλης της σύνθεσης ενισχύεται από τη στοίβαξη των κορμών που δεσπόζει μπροστά από τον σχεδόν 4μετρο τοίχο της εισόδου, έχοντας στην όψη τους μεταλλικό σκελετό για τη στήριξή τους.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το κρέας είναι πλέον πραγματικότητα. Ο περαστικός διασχίζοντας τη μεγάλη πλατεία που εκτείνεται μπροστά στο γωνιακό κρεοπωλείο έχει άμεση επαφή με το εσωτερικό του, μελετώντας τις διεργασίες αλλά και τη διακόσμησή του. Η ταυτότητα του καταστήματος γίνεται ορατή από μακριά, ενώ ο πρωτότυπος σχεδιασμός του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ευρέως γνωστό.